Tuinieren

Zaaien en opkweken

Composteren

Herfstklus: een sloot-vijver aanleggen

Agapanthussen

Canna’s

Dahlia’s

Zaaien en kweken

Iedereen heeft zo zijn methodes, dit is de mijne. In oktober zaai ik wilde planten of kweeksoorten die zo snel mogelijk gezaaid moeten worden of die koudekiemers zijn. Het voordeel daarvan is dat je bij de eerste al plantjes hebt in het voorjaar en dus een snelle bloei. Bij korenbloemen is dit een groot voordeel, maar ook bijvoorbeeld beeldkroon. In februari ga ik kijken wat ik moet voorzaaien in de kas of, als het warmer moet, in huis. Ik heb dan al zaden ingeslagen en ook veel zelf geoogst uit mijn tuin.

Het zaad dek ik af met een heel dun laagje vermiculiet (gebakken mica) dat niet duur is en een mooie luchtige bovenlaag vormt. En omdat het wittig is zie je alles wat opkomt heel goed

Goede naamgeving lijkt me logisch, ik zweer bij deze outdoor marker. Met schuurpapier wrijf ik oude letters van de steker. Soms zaai ik direct in grotere potjes die ik in een waterdichte bak zet zodat je daar water in kan geven.

En als ik niet genoeg waterdichte bakken heb laat ik ze tijdje in een losse waterdichte bak staan om zich vol te zuigen. Die heb ik eens van glas gelijmd met aquarium-siliconenkit, afgestemd op de maat van een draagkrat.

Beemdkroon

Compost

Ik gebruik een drie-bakken systeem omdat ik de ruimte daarvoor heb. Anderhalve meter breed diep en hoog schijnt ideaal te zijn, dus dat heb ik gebouwd. De voorzetplanken zijn bijzonder handig bij het vullen, omzetten of leeghalen. Rechts gaat er vers materiaal in, dat wordt omgezet naar de middelste bak en dan nog een keer in de linker. Daarna zeef ik de grond eruit en gooi de takjes weer in bak 1. Het is zaak naast takjes voldoende groene delen te gebruiken, voor de stikstof die de afbraak flink stimuleert. Dat merk je door de hoge temperatuur als je het midden open graaft. De grond moet licht vochtig blijven, dus bij heel droog weer geef ik wat water. Te nat is ook niet goed maar dan leg ik er tijdelijk een plaat hout op of ik zet alles weer om.

Bakken van larixhout en tuinpalen.

Bij het omzetten is het zaak de compost zo luchtig mogelijk op de nieuwe stapel te krijgen. Dat kost flink wat spierkracht. Hoe warmer het weer, hoe vaker ik de hopen omzet, soms elke drie weken. Maar dan heb je ook heel snel goede tuinaarde.

Compost zeven

Sloot-vijver

Agapanthussen.

Agapanthussen: eerst de dunbladige soorten: deze planten zet ik ’s winters in de koele kelder, zonder water. Ze kunnen ook in een schuurtje als het niet al te hard vriest. In februari lopen ze weer uit, helemaal wit door het donker. Dan haal ik ze tevoorschijn, geef ze water en zet ze in de serre waar ze in een paar weken groen worden. Agapanthussen moet je niet verpotten, of toch wel? Een bekende kweker geeft ze juist de ruimte. Om ze te vermeerderen kan je ze scheuren, of beter gezegd, met een scherp broodmes zaag ik de wortelkluit in stukken. Als de groei er een beetje in zit krijgen ze een handje agapanthusmest: N-P-K 7-14-28 Dat is echte dope voor deze planten. Je kan agapanthussen ook prima zaaien, maar dan moet je wel wat meer geduld hebben om volwassen planten te krijgen.

De breedbladige agapanthussen kunnen slecht tegen te veel kou. Ik hou ze gewoon in de serre waar ze de winter een beetje doorsudderen met een vrij droge kluit. Ze gaan vanzelf weer lekker groeien als het voorjaar wordt en met hulp van bovengenoemde mest. Op deze manier komen ze ook graag in bloei want als het weer een beetje meezit gaan ze in april al naar buiten.

Canna’s

Deze planten gaan als de vorst dreigt te komen naar binnen, bij mij ook de kelder in, koel, donker en zonder een druppel water. In februari-maart haal ik ze te voorschijn, schud de droge grond er af en zet ze in ruime potten van 30x30cm. De kluiten hebben meestal meerdere groeipunten. Op de foto hierboven zie je ook wat kleintjes die ik in het najaar gezaaid heb van het zaad van de volwassen planten die trouwens rijk gebloeid hebben. Die moeten nog een jaar aansterken want helaas zit er spint op. Dat heb je vaak met planten die in een dichte binnenruimte staan. Eenmal buiten verdwijnt dat snel. Handkje koemest straks nog en vaak water geven, dan kan er niet veel mis gaan. Vorst verdragen ze slecht, dus ik wacht tot begin mei of zet ze bij mooi weer tijdelijk buiten, of eerst in de onverwarmde kas.

Canna’s met agapanthusmest half maart, sommigen gaan al bloeien! Ik had mijn canna’s agapanthusmest gegeven maar dat levert weliswaar gigantische groei op, maar te slap, ze hebben meer aan gedroogde koemest.
Ontkiemende canna

Dahlia’s

Om slakkenvraat te voorkomen laat ik ze tot behoorlijke omvang in potten staan

Deze planten gaan bij de eerste nachtvorst de grond uit en naar de kelder. Koel, droog en zonder water. Ze lopen later uit dan agapanthussen en canna’s, dus die gaan pas eind maart weer in potten met verse grond en gedroogde koemest. Daarna laat ik ze ruime tijd opgroeien in de kas totdat de ergste kwetsbaarheid voor slakken weg is, want Dahlia’s staan bovenaan hun lijst met smakelijke blaadjes en knoppen. Naxhrtvorts is bijna altijd fataal voor Dahlia’s. Ze goeien in een pot, hoe ruim ook, uiteindelijk veel minder dan in de volle grond dus in juni of zelfs wat later gaan ze toch de tuin in. En dan maar hopen dat de labels nog goed zaten als je ze tenminste op soort uit elkaar wil houden wat bij mij nog wel eens mis gaat. Vroeger was ik geen liefhebber van de vaak nogal doorgekweekte Dahlia’s, maar tegenwoordig met een grotere tuin waardeer ik hun rijke doorbloei tot de winter tussen andere planten of als groep. Ik hou erg van oranje pompons, en de kleinere niet dubbelbloemige soorten. Helaas zijn het geen stevige planten, dus je ontkomt niet aan een beetje opbinden.

Bizarre reuzenbloemen, gekregen dahlia dus toch maar geplant.