Groepsportretten

juli 2022 Wilde planten

Hier zie je als blauwlila bloem Duifkruid (Scabiosa columbaria) dat fijner verdeeld blad heeft dan Beemdkroon. De wit-gele bloemen zijn gele kamille (Anthemis tinctoria ssp) en achteraan staat het prachtklokje (Campanula persicifolia)

juli 2022 Pluk- en moestuin

Hier staan tuinriddersporen die zichzelf uitzaaien. Daartussen een Cosmea mix en rode melde. Zowel door bloemen als blad een prachtcombi.

juli 2022 Geel-paars-groen-grijs

Kleurevenwicht, een pluk van koeienoog – Telekia speciosa met gele bloemen. De bloeistengels geven ook een prachtig winterbeeld. Rechts het blauwpaars van het inheemse slangenkruid, Echium vulgare, een ideale mooie vulplant en daarachter het grijze blad (later met massa’s kleine gele bloempjes) van Absint alsem, Artemisia absinthium.

Winterbeeld van de Telekia hierboven.

juli 2022 Akker- en wilde planten

Mijn tuinstokpaardje is toch wel de combinatie winterrogge en korenbloemen, hier aangevuld met knoopkruid, maar ik zie ook vrijwel uitgebloeid vingerhoedskruid, Digitalis purpurea, de gele schermen van pastinaak, Pastinacus sativa, linksachter staat de mooie en rijkbloeiende vertakte leeuwentand, Scorzoneroides autumnalis, nog verder daarachter het paarse ijzerhard met die ruwe vierkante stengels, Verbena bonariensis, en dan zie ik nog het forse lichtgroene blad van de grote kaardebol, Dipsacus fullonum. Dit blijft tot begin oktober doorbloeien, daarna oogst ik de aren van de rogge voor het zaad in de herfst en ook wat voor de vogels.

juni 2022 Akkerkool, waarom niet?

Gewoon niet te veel wieden zo’n mooie plant in ieder geval niet tot na de bloei. Lapsana communis heet ie. De witte achtergrond is van handjeskruid, Gillenia trifoliata.

De juni border, met o.a. oleander in de volle grond, het roodbladige Persicaria microcephala ‘Red Dragon’ en de zilveren stachys byzantijns.
September 2022: Helianthus lemon queen steelt nu de show. Verder leverkruid, Diamant- en Karl Förster prachtriet, het lichtgroene blad is van blauwe ster, Amsonia tabernaemontana en rechts vooraan rode Maclaeya spetchley ruby. Het heestertje is de sneeuwvlokkenboom Chionanthus Virginia.

aug 2022 Roodachtig.

Maclaeya spetchley ruby, op de achtergrond Helenium moerheimii en laag de bloemen van Allium summer beauty. Rood met andere kleuren is soms problematisch maar met voldoende blad en grijstinten kan een border naar mijn smaak heel wat hebben. Echt rood is een weinig voorkomende kleur in de natuur. In Nederland alleen guichelheil en klaprozen. Afgezien van bessen dan.

okt 2022 Bladcontrasten

Natuurlijk spetteren deze canna’s in de border, zeker met dit tegenlicht. Maar denk het siergras Miscanthus flamingo weg en het hele effect is weg. Overigens zie je de mooie zaaddozen die ik binnen vers zaai en die in het voorjaar weer fijne nieuwe planten opleveren.

juni 2022 Fijnzinnig

Hier bloeit geranium oxonium ‘Wageningen’ die precies de mooiste tint roze heeft tussen het vedergras Stipa tenuissima. De boom is een papieresdoorn, Acer griseus.

juni 2022 Herfstvaren

Dryopteris erythrosora. Mijn favoriet voor de schaduw. In combinatie hier met een ontluikende schijnpapaver Meconopsis cambrica en de bladeren van de Japanse pimpernel, Sanguisorba Hakusanensis.

juni 2022 Pioenen

Niet te geloven maar zo zien ze er in het wild ook uit, net als die grote witte met geel hart. Juist omdat ze hier in hoog gras staan van gestreepte witbol, Holcus lanatus, en ook de dagkoekoeksbloemen een beetje tegenwicht geven maken ze een natuurlijke indruk. Pioenen houden van zure grond dus hier vermenigvuldigen ze zich spontaan.

aug 2022 – Blauwe knoop, Succisa pratensis met malva en dagkoekoeksbloemen, voor een geëxplodeerde bos wilde peen, Daucus carota. verder een bijna uitgebloeide teunisbloem, een stel wevers kaardebollen en het gele is Jacobskruiskruid. Vaak verafschuwd maar een prachtige tuinplant.

aug 2022 Blauw

Blauwe floxen, Phlox paniculata ‘blue paradise’ is rozeachtig in de morgen maar tegen de avond zoals op de foto. Gemengd met Perovskia atriplicifolia.

mei 2021

Zelfde blauwe perk als hierboven maar met het donkerblauwe bolgewas Camassia en de heel subtiele wit met blauw geaderde bloemetjes van Veronica gentianoides ‘Tissington white’.

Veronica gentianoides ‘Tissington white’.

aug 2022

Grote kattenstaarten, Lithrum salicaria naast koningsvaren Osmunda regalis, aan de rand van de vijver. Achterin zie ik Canadese fijnstraal, rechts de inheemse hemelsleutel: Hylotelephium telephium, en wat korenbloem.

mei 2021 Bostuin

De boshyacinten en de akkerhoornbloem Cerastium arvensis vallen direct op. Daardoorheen de kruipende boterbloem want het is vochtig hier. Verder zie ik rechts jonge guldenroede bladeren, vooraan jonge moerasandoorn en achter de hoornbloemen de bosandoorn. Beide prima insectenplanten.

April 2022 Bostuin met linksvoor herfstvaren en daarachter struisvaren. Rechtsvoor Epimedium youngianum ‘Niveum’; daarachter lieve-vrouwe-bedstro. In het midden voetblad Podophyllum pleianthum. Rechts helemaal achteraan de witte pluimen van Tiarella cordifolia ‘Timbuktu’.

mei 2021 – Bieslook in knop en het onvolprezen weideklokje, Campanula patula. Daarachter kruipende boterbloem en de laatste pinksterbloemen.

Dit is een ‘familieportret’ papaverachtigen, maar wel van diverse staken: De blauwe Meconopsis betonicifolia uit de Himalaya, de gele Meconopsis cambrica uit Ierland, Wales en Zuidwest Frankrijk, en de inheemse bleke of kleine klaproos, Papaver dubium. De laatste komt vaak spontaan op als de grond omgewoeld is. De gele zaait zich rustigjes aan uit in een tuin met vochtige schaduwplaatsen, en de blauwe papaver is een verhaal apart, lastig te kweken en te houden. Zie hier.

Begin april, een grote wegdistel baant zich een weg tussen stinkende gouwe, margrieten, roze dovenetel, robertskruid. De wegdistel ontkiemt alleen op omgewoelde grond.

Zelfde als boven, maar nu een toorts. De zilverbladige Verbascum bombicyferum of Turkse toorts.

Narcissen, sneeuwroem en het ‘onkruid’ spurrie met grappig blad en leuke witte bloempjes.

De bijzondere Jeffersonia dyphylla poseert voor de grote glanzende bladeren van schildvaren. Op de grond kruipt penningkruid. jeffersonia heeft een wonderlijke blad en bloeit heel kort. Schaduw en geduld.

25 oktober 2020: vlnr voorgrond Koninginnekruid, Calamgrostis brachytricha, kattenstaart, Helianth lemon queen; achteraan: Calamagrosytis Karl Förster, gele herfstbladeren van de boomwurger, paarse hoge asters, en het rood van blad en bessen van de gelderse roos.

19 juni 2023 Rosa Ghislaine de Feligonde met Clematis Lasurstern