Verwondering

 

Associaties en betekenissen

bril.........

 

Snap je deze associatie's? Maak zelf zo'n collage rond een afbeelding.

Stap 1

Observeer en vindt iets waar je je over kunt verwonderen, materieel of immaterieel. Je kan je werkelijk over alles verwonderen, want waarom is het zoals het is? Probeer nieuwe invalshoeken te vinden vanwaaruit je een object of idee kunt bekijken, vindt overdrachtelijke betekenissen, bekijk het eens vanuit het object zelf, personificeer iets en leef je in in een object. Zoek naar de betekenis achter dingen, of geef ze een eigen nieuwe betekenis. Bekijk de relatie met de omgeving, met andere dingen, met bepaalde ideeën. Als je zuljke gedachtesprongen kunt maken geef je steeds mee een eigen betekenis aan iets. En daar gaat het om.

 

Stap 2

Bedenk iets om jouw verwondering te kunnen delen. Maak die ‘bril’ waardoor mensen denken: 'hé, ja, wat apart, zo heb ik het nog nooit ervaren'. Hoe zou dat kunnen? Je kunt omschrijven waarom je je verwondert, maar om het gevoel van verwondering te delen moet je verder gaan. Je moet jouw idee vertalen in iets concreets. Er is geen recept voor hoe je dat bedenkt. Bij sommigen werkt het zo: nadat je je ideeën en gedachten van voor naar achter en van links naar rechts bent doorgelopen zet je het uit je hoofd. Vergeet het. Onbewust gaan je hersens er mee aan de slag. Op een onverwacht moment komt er een idee op. Of misschien meerdere ideeën die je gaat afwegen. Een idee moet je ook durven verwerpen ook al lijkt het in eerste instantie super. Maar er moet uiteindelijk wel iets zijn waar je mee verder kan.

Stap 3

Nu sta je voor de keuze: ga je het idee beschrijven of uitvoeren? Beide mogelijkheden brengen het tot leven. Moet de ander het zich voorstellen, dan heet het 'conceptuele kunst'. Maak je het fysiek dan is het concrete kunst. Beide mogelijkheden zijn een voertuig om jouw idee bij een ander te laten resoneren.

Stap 4

Aan de slag met materiaal of woorden. Wat heb je nodig? Ga je uitbundig of ingetogen te werk? Waar moet het komen? Experimenteer tot je tevreden bent maar blijf realistisch in je mogelijkheden.

Wat is het verschil tussen een constatering en verwondering?

Als het goed lukt komt het in de kunstroute.