Wat is dans?

Danssoorten

 

  • volksdans hofdans
  • theaterdans: ‘Klassiek ballet’ -> ‘Moderne dans’
  • Populaire muziek- en dansstijlen: latin, flamenco, hiphop-roots, buikdansen, afrikaans enz.

Is er dans zonder muziek?

Is er muziek zonder dans?

Dansfuncties

  • Ritueel: geboorte liefde trouwen begraven oorlog water voedsel spiritueel kroning
  • Amusement : show dance: musical, jazz en pop
  • Onderdeel van theater

 

Westerse dansontwikkeling in de 20e eeuw

Isadora Duncan

bron: wikipedia
isadora duncan

Duncan toerde door heel Europa en creëerde nieuwe werken met behulp van haar innovatieve danstechniek. Deze stijl bestond uit een focus op natuurlijke beweging in plaats van de stijve techniek van het ballet.

Duncan had een hekel aan de commerciële aspecten van openbare optredens, zoals tournees, omdat ze voelde dat ze haar afleidden van haar echte missie: "het creëren van schoonheid en het onderwijs van de jeugd". Om haar missie te bereiken, opende ze scholen om jonge vrouwen haar dansfilosofie aan te leren. De eerste school werd opgericht in 1904 in Grünewald, Duitsland.

Duncan gebruikte simpele en natuurlijke bewegingselementen, zoals lopen en opspringende bewegingen. Ook het armgebruik was vloeiend en natuurlijk. De torso kon tijdens het dansen vol overgave in een soort cambré (boog) achterover hellen of juist voorover gebogen zijn bij opspringende passen, om zo een lichtgedraaide positie te hebben, ten opzichte van de heupen en het been. Deze basisgegevens konden sterk gevarieerd worden in hun onderlinge samenhang. Heel kenmerkend was ook het dansen op blote voeten, hetgeen in die tijd een ongewoon verschijnsel was. Bovendien deed Duncan afstand van het dragen van het nog altijd gebruikelijke korset. Haar Griekse inspiratiebron weerspiegelde zich in de kleding, die bestond uit een lang, soepel Grieks gewaad.

 

 

 

 

 

Martha Graham 

bron: wikipedia
Martha Graham and Bertram Ross   

Waar Graham vooral bekend om staat, is haar manier van dansen, die expressionistisch en experimenteel van aard was. Zij ontwikkelde een geheel eigen techniek, die ook wel de ‘Grahamtechniek’ wordt genoemd. Deze techniek gaat uit van het ritme van de ademhaling. Ook het dansen vanuit de buik staat centraal. De buik vormt het centrum van het lichaam en tevens het centrum van het gevoel. De basis van de Grahamtechniek wordt gevormd door het spannen en ontspannen van spieren, ook bekend als 'contraction en release.

Een ander aspect dat in de techniek van Graham duidelijk naar voren komt is het contact van de danser met de grond. Graham beschouwde de vloer als het landschap van de danser. Vanuit deze filosofie creëerde zij ook bewegingen die zittend of zelfs liggend uitgevoerd moesten worden.

De techniek die Graham ontwikkelde stond hierdoor haaks op het academische (klassieke) ballet. Bestond het klassiek ballet uit strikte voorschriften over hoe de dans moest worden vormgegeven, Graham nam het gevoel als drijfveer. Een andere grote tegenstelling werd gevormd door het schoeisel dat gebruikt werd. In het academisch ballet was het gangbaar om spitzen te dragen, waarmee de danser los kon komen van de aarde en als het ware kon zweven. Graham danste echter op blote voeten om het contact met de grond zo veel mogelijk te behouden.

 

 

Opdracht: zoek een vergelijkbaar fimpje van een danssolo maar dan in klassieke stijl. Beschrijf de verschillen en overeenkomsten in danstechniek.

Pina Bausch

pina.jpg 

Dans gaat volgens Bausch altijd over gevoelens, vaak van de heftige soort. Niet hóe iemand beweegt, maar wát iemand beweegt, dat is de kern. In lange vraaggesprekken haalde ze diepe emoties bij haar dansers naar boven, als basis voor haar stukken. Er werd op toneel gesproken, gelachen, gedanst en gehuild. Wereldberoemd zijn haar balletten Frühlingsopfer (1975), Café Müller(1978) en Kontakthof (1978).

(bron: de volkskrant, Floortje Smit 2011)

 

 

Overig

Strawinsky - sacre du printemps

Petruschka-Strawinsky

Groosland - dikke mensen ballet

 

Kunst of vakwerk

 

 

Bekijk op een rustig moment de documentaire 'Creation without words', over hoe de wereldberoemde choreograaf Hans van Maanen een muziekstuk vertaalt in dans. Hij werkt in een eigen stijl, gebaseerd op klassiek ballet. Beschrijf het proces van ontstaan van deze dans. Hoe doet hij dat? Kan je voorbeelden geven hoe hij de dans op de muziek laat aansluiten? Wat vind je van het resultaat?