Schilderkunst - Eitempera

Recept voor eitempera

- 1 ei
- water, wil je het langer bewaren neem dan gedestilleerd water, witte wijn of bier - evt. voor de houdbaarheid: 3 druppels kruidnagelolie/ lavendelolie
- potje met deksel
- schaaltje/bakje

De eidooier moet gescheiden worden van het eiwit. Breek hiervoor het ei en laat het eiwit in het schaaltje lopen. Leg voorzichtig de dooier op een stukje keukenrol en rol de dooier zachtjes heen en weer zodat de meeste eiwitsporen verwijderd worden. Vervolgens open je de eierdooier door met een spits voorwerp in het vlies te prikken; nu laat je het eigeel tussen je vingers door in het potje lopen. De dooierzak mag niet mee in het potje want dan krijg je klontjes in je verf. Doe vervolgens dezelfde hoeveelheid bier, wijn of water bij het eigeel en 3 druppels kruidnagelolie/lavendelolie. Dit mengsel moet goed geschud worden, zodat de ingrediënten zich met elkaar kunnen verbinden. Hierna kan de ei-emulsie wel een maand in de koelkast bewaard worden.

Het wrijven van pigmenten

Om zelf verf te maken heb je behalve een bindmiddel ook pigmenten nodig. Deze zijn te koop in de vakhandel, meestal in zakjes van 50 of 100 gram.
Voeg een beetje liefst gedestilleerd water toe aan het pigment en wrijf het geheel aan tot een zalfachtige pasta. Dit kan met een vijzel en een stamper maar ook gewoon met je vinger of een kwastje. Doe vervolgens de kleurpasta in een goed afsluitbaar flesje. Als je zorgt voor een laagje gedestilleerd water bovenop je pigmentpasta kun je het makkelijk een jaar goed houden.

Neem nu één deel eitempera en één deel pigmentpasta en roer dit met een schone kwast, een wattenstaafje of je vinger goed door elkaar in een holletjespalet. Als je grotere hoeveelheden wilt maken kun je de pas gewreven verf ook in goed afsluitbare flesjes of potjes bewaren. De aangemaakte verven moeten voor het afsluiten wel met een beetje water bedekt worden. Daarna kunnen ze wel ruim een maand in de koelkast bewaard worden.

Voordat je gaat schilderen kijk je of de verf niet te dun of te dik is. Is de verf te dik dan zal ze na droging gaan barsten en is de verf te dun dan is ze na droging niet veegvast. De verf moet gemakkelijk van het penseel vloeien.
Het is van groot belang tijdens het schilderen de verf steeds door te roeren; de pigmenten zakken namelijk naar beneden. Is de verf te dik geworden voeg dan een klein beetje water toe en roer de verf goed door.

Afwerking van een schilderij met eitempera

Het is aan te raden een paar maanden te wachten voor je een schilderij met eitempera gaat afwerken. Eitempera heeft tijd nodig om uit te harden en is heel kwetsbaar in deze periode. Is het werk goed uitgehard, schilder dan met een brede zachte penseel twee lagen blanke eitempera over je werk of breng twee lagen verdunde acrylvernis aan.

Bron: Aardewerkplaats, januari 2012