Uitgelicht

Sommige planten zijn het zonder meer waard om verder te bespreken. Eigenlijk elke plant natuurlijk, want overal zit wel iets bijzonders aan. Ik hoop deze lijst snel uit te breiden.

Meconopsis x sheldonii ‘Lingholm’ – Tibetaanse papaver

De Meconopsis of Tibetaanse papaver is onovertroffen blauw. Het is geen gemakkelijke plant. In 2019 kreeg ik hem voor het eerst in bloei. De veengrond heb ik aangevuld met veel compost en daarna vaak slakken verwijderd die wel een stukje blad lusten. De plant beloonde me met een vijftal bloemen en komt nu elk jaar op. Nu nog zaaisucces genereren. Inn middels kan ik zeggen dat het zaaien een klein beetje gelukt is. Maar het jonge plantje dat ik opkweekte is meteen door de slakken opgegeten. Nu staat er een grote bloempot zonder bodem om de plant zodat ik de slakken op tijd kan onderscheppen.

Euonymus europaeus – kardinaalsmuts

Deze struik of kleine boom heeft het erg naar zijn zin op onze venige zandgrond. Hij zaait zich dan ook kwistig uit. De eerste jaren heeft hij een kaarsrecht en groen stammetje met verticale donkere strepen. De takken zitten dan kruisgewijs, haaks op de stam en tegenoverstaand. Later wordt dat een meer groengrijze enigszins gladde schors. Het blad is niet erg fraai, dofgroen, behalve in de herfst als het mooi rood kleurt. In de bladknoppen zitten ook de bloemen in de maak. Er zitten vaak bladrollers in. Het aantrekkelijkst zijn de spetterend gekleurde vruchten roze en oranje.

Maianthemum bifolium – dalkruid

Dit tere bosplantje is één van mijn favoriete wilde planten en een indicator van een bos met hoge biodiversiteitswaarde. Het heeft een schitterend lichtgroen, hartvormig blaadje dat later wat doffer groen wordt. De witte bloempjes zijn niet spectaculair. Heel simpel maar daarom zo mooi. In de omgeving vind je hoogstwaarschijnlijk ook bosanemonen, salomonszegel en hoornbloem. In mijn omgeving ken ik maar één vindplaats in een oud en al heel lang beschermd bos. Het is een echt voorjaarsplantje en kan een flink stuk bosbodem bedekken in de halfschaduw. In de loop van de zomer verdwijnt het. Langzaam breidt het zich bij mij uit onder gele kornoeljes, liguster en krenteboom. Ik heb er een beetje een kuil gemaakt zodat er voldoende vocht blijft.

dalkruid begin april
Dalkruid half mei

X